Timolol

Bijgewerkt op 10 mei 2023

Wat is timolol?

Timolol is een geneesmiddel. Het wordt toegediend op het oog voor de behandeling van een verhoogde oogdruk (oculaire hypertensie) en glaucoom. Het wordt op de markt gebracht door verschillende fabrikanten, onder verschillende merknamen. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar.

Het product Timo-COMOD wordt geleverd als oogdruppels. Het is beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 2,5 mg en met 5,0 mg timolol per milliliter vloeistof. Hetzelfde geldt voor het product Timoptol. Timogel wordt geleverd als gel voor gebruik op het oog. Het is beschikbaar in een concentratie van 1 mg van de actieve stof per gram gel.

Bij welke aandoeningen?

Timolol oogdruppels/ooggel wordt gebruikt voor de behandeling van een te hoge oogdruk (oculaire hypertensie), open-kamerhoekglaucoom en sommige vormen van secundair glaucoom.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kunnen timolol oogdruppels en ooggel bijwerkingen geven. De meeste voorkomende bijwerkingen zijn jeuk aan het oog, brandend gevoel aan het oog, wazig zien en irritatie aan het oog. Ook kan een verminderde gevoeligheid van het hoornvlies optreden en kan een ontsteking van het hoornvlies (keratitis) ontstaan.

Scroll naar boven