Bijgewerkt op 10 mei 2023
Wat is sotalol?
Sotalol is een geneesmiddel tegen hartritmestoornissen (anti-aritmicum). Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Sotacor. Op dit moment zijn echter alleen generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar in Nederland. Het middel wordt geleverd als tablet en als vloeistof voor injectie of infuus. Er zijn tabletten met respectievelijk 40 mg, 80 mg en 160 mg sotalol. De injectievloeistof wordt geleverd in een concentratie van 10 mg sotalol per milliliter vloeistof.
Hoe werkt het?
Sotalol is een zogenaamde betablokker. Dat betekent dat het de beta-receptoren blokkeert. Dat zijn structuurtjes op de cellen van bepaalde organen in ons lichaam. Sotalol blokkeert vooral beta-receptoren op cellen van het hart die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en de geleiding van elektrische prikkels in het hart. Onder normale omstandigheden worden deze beta-receptoren geprikkeld door het hormoon adrenaline. Adrenaline zorgt voor een versnelling van de hartslag. Wanneer de beta-receptoren worden geblokkeerd zal adrenaline z’n werk niet meer goed kunnen doen. De hartslag zal dan juist omlaag gaan.
Bij welke aandoeningen?
Sotalol wordt gebruikt voor het voorkomen van bepaalde hartritmestoornissen. Het gaat om aandoeningen als paroxismaal atriumfibrilleren, paroxismae atriumtachycardie en paroxismale AV-knoop re-entry tachycardie.
Welke bijwerkingen zijn er?
Net als andere middelen kan sotalol bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, depressiviteit, wisselende stemming, gevoelens van angst. Verder ook hoofdpijn, duizeligheid (licht gevoel in het hoofd), pijn op de borst, hartkloppingen en een tintelend of prikkend gevoel. Ook kunnen klachten van het maagdarmkanaal optreden, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, braken en diarree. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van sotalol.
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van sotalol vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.
Ik ben bij een Cardioloog geweest die me 2x per dag 20mg sotalol voorscheef.
na 1 dag sotalol slikken kan ik bijna geen trap meer opkomen.
en ik ben kortademig.
Daags er voor was ik gewoon 50 km op de racefiets wezen rijden zonder enig probleem.
Wekelijks fiets ik ongeveer 80 a 100 km..
Zonder problemen kon ik alles. en gebruikte alleen bloedverdunners van wegen onregelmatige hartslag.
Nu ben ik gestopt na 3 tabletten te hebben geslikt want dit is een ramp…
Sinds 1,5 week gebruik ik Sotalol 2x 80 mg voor boezemfibrilleren. Ik heb o.a. Last van de bijwerking, wisselende stemmingen, depressief en angst. Kan ik verwachten dat dit alleen tijdens de eerste weken is bij het gebruik van sotalol?