Nebivolol

Bijgewerkt op 10 mei 2023

Wat is nebivolol?

Nebivolol is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het behoort tot de groep van de betablokkers. Naast hoge bloeddruk wordt het ook gebruikt bij de behandeling van hartfalen.

Nebivolol wordt op de markt gebracht onder de merknaam Nebilet. Daarnaast zijn ook generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar. Nebilet wordt geleverd als tablet. Eén tablet Nebilet bevat 5 mg nebivolol. De generieke versies worden geleverd in twee sterktes, namelijk met 5 mg en met 10 mg nebivolol.

verpakking Nebilet (nebivolol) 5 mg tabletten
verpakking Nebilet (nebivolol) 5 mg tabletten – bron: Lagaay.com

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Nebivolol wordt gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk. Het gaat dan met name om de behandeling van essentiële hypertensie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van hartfalen.

Hoe werkt het?

Nebivolol is een zogenaamde betablokker. Dit soort middelen blokkeren de zogenaamde beta-receptoren. Dat zijn structuurtjes op cellen in bepaalde delen van het lichaam. Zo komen ze voor op spiercellen in de wanden van slagaders. Als deze receptoren worden geprikkeld door het hormoon adrenaline zullen de spiercellen samentrekken. De bloedvaten worden daardoor nauwer. Het gevolg is dat de bloeddruk omhoog gaat. Door deze beta-receptoren te blokkeren zullen de bloedvaten wijder worden. De bloeddruk gaat daarmee omlaag. Ook de kransslagaders van het hart zullen wijder worden. Daarom worden betablokkers soms ook gebruikt bij de behandeling van angina pectoris. Kijk voor meer informatie op de webpagina over betablokkers.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan Nebilet bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid. Ook kunnen klachten van het maagdarmkanaal optreden, zoals darmverstopping, misselijkheid en diarree. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn oedeem, en een tintelend of prikkend gevoel (paresthesie) in handen en/of voeten. Voor zeldzamere bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van Nebilet.

Wanneer niet gebruiken?

Er zijn een aantal contra-indicaties voor dit middel. De belangrijkste zijn een zeer lage hartslag, een hartblok, ernstig hartfalen en ernstig leverfalen. Ook wordt het gebruik door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ontraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven