Metoprolol

Bijgewerkt op 10 mei 2023

Wat is metoprolol?

Metoprolol is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van het hart, zoals angina pectorisen bepaalde hartritmestoornissen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Selokeen. Selokeen wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte en als vloeistof voor injectie of infuus. De tabletten zijn beschikbaar in verschillende sterktes, namelijk met respectievelijk 23,75 mg, 47,5 mg, 95 mg, 190 mg metoprolol. De injectievloeistof is beschikbaar in een concentratie van 1 mg van de actieve stof per milliliter vloeistof. Van de tabletten zijn ook merkloze (generieke) versies beschikbaar.

Hoe werkt het?

Metoprolol is een zogenaamde betablokker. Kijk voor het werkingsmechanisme van dit soort middelen op de webpagina over betablokkers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Metropolol wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk). Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van angina pectoris. Verder wordt het gebruikt bij de behandeling van bepaalde hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren en ventriculaire extrasystolen. Andere hartaandoeningen waarbij metropolol kan worden voorgeschreven zijn hartfalen en na een hartaanval.

Behalve hypertensie en hartaandoeningen wordt metoprolol ook voorgeschreven bij andere aandoeningen, zoals een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie), overdosering met digoxine (digoxine-intoxicatie) en migraine.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan ook metoprolol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Selokeen.

1 gedachte over “Metoprolol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven