Labetalol

Bijgewerkt op 10 mei 2023

Wat is labetalol?

Labetalol is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Het is beschikbaar als tabletten en als injectievloeistof. Het middel kwam oorspronkelijk beschikbaar onder de merknaam Trandate, maar tegenwoordig zijn ook merkloze (generieke) versies beschikbaar.

labetalol injectievloeistof
labetalol injectievloeistof

Werking labetalol

Het middel werkt zowel als alfa-blokker en als beta-blokker. Dat betekent dat het zowel de alfa-receptoren als de beta-receptoren van het sympathische zenuwstelsel blokkeert. Dat leidt tot verwijding van bloedvaten en daardoor verlaging van de bloeddruk.

Bij welke aandoeningen?

Labetalol wordt vooral gebruikt bij vormen van hoge bloeddruk (hypertensie) die slecht reageren op andere middelen. Voorbeelden zijn maligne hypertensie, zwangerschapshypertensie en hoge bloeddruk bij zwangerschapsvergiftiging.

Welke dosering?

De begindosering is twee maal daags een tablet van 100 mg. Deze dosering kan, afhankelijk van het resultaat, na 1-2 weken worden verhoogd. De maximale dosering is twee maal daags 400 mg. Dus 800 mg totaal per dag. In ernstige gevallen kan de arts besluiten de dosering verder te verhogen tot maximaal 2400 mg per dag.

Bijwerkingen labetalol

De belangrijkst bijwerking is een verlaging van de bloeddruk bij opstaan of overeind komen. Dit wordt ‘orthostatische hypotensie‘ genoemd. Hierbij ontstaat een licht gevoel in het hoofd na (te snel) opstaan of overeind komen.

Daarnaast kunnen nog een aantal andere bijwerkingen optreden. De meest voorkomende zijn:

Verder lezen

Lees voor meer informatie de bijsluiter van dit middel: tabletten en injectievloeistof.

Scroll naar boven