Bijgewerkt op 10 mei 2023 door Simpto.nl
Wat is celiprolol?
Celiprolol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van angina pectoris en hoge bloeddruk (hypertensie). Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Dilanorm. Dilanorm wordt geleverd als tablet. Eén tablet Dilanorm bevat 200 mg celiprolol. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel. Deze zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 200 mg en 400 mg van de werkzame stof.
Hoe werkt het?
Celiprolol is een zogenaamde bètablokker. Kijk voor aanvullende informatie op de webpagina over bètablokkers.
Bij welke aandoeningen?
Celiprolol wordt gebruikt bij de behandeling van angina pectoris en van hypertensie (hoge bloeddruk).
Welke dosering?
De aanbevolen dosering bij volwassenen is eenmaal per dag 200 mg. Deze dosering kan eventueel na 2-4 weken worden verhoogd tot eenmaal per dag 400 mg. Bij ouderen is het advies om met een lagere dosis te beginnen. De tabletten dienen bij voorkeur ’s ochtends te worden ingenomen met een glas water. De tabletten dienen niet tijdens de maaltijd maar ruim daarvoor of daarna te worden ingenomen. Niet innemen tesamen met sap van citrusvruchten (grapefruitsap, sinaasappelsap).
Welke bijwerkingen geeft het?
Celiprolol kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, depressiviteit, slaperigheid, zich slap voelen, tintelingen of prikkelingen, misselijkheid, braken, pijn in de bovenbuik, opvliegers, impotentie, droge mond, overmatig zweten, huiduitslag, jeuk, impotentie en trillen van de handen. Ook kan verergering optreden van klachten ten gevolge van vernauwing van perifere bloedvaten, zoals bijvoorbeeld bij etalagebenen en het fenomeen van Raynaud. In het bloed kan het gehalte aan zogenaamde antinucleaire antilichamen stijgen.
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Dilanorm.
ATC-code
C07AB08