Carteolol

Bijgewerkt op 10 mei 2023

Wat is carteolol?

Carteolol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van glaucoom. Het wordt op de markt gebracht door Théa Pharma onder de merknaam Carteabak. Carteabak wordt geleverd als oogdruppels. Eén flacon bevat 5 milliliter vloeistof met een concentratie van 20 mg carteolol per milliliter vloeistof.

Hoe werkt het?

Carteolol is een zogenaamde bètablokker. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over betablokkers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Carteolol wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogde oogdruk (intra-oculaire hypertensie), zoals dat kan voorkomen bij open-kamerhoekglaucoom.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is tweemaal per dag 1 druppel 2×/dag in het aangedane oog. Soms is eenmaal per dag voldoende. Druk de traanbuis 1–3 minuten dicht tijdens en direct na toediening. Dit voorkomt dat de oogdruppel afvloeit naar de neuskeelholte. Dit kan tot algemene bijwerkingen in het lichaam leiden.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan ook carteolol bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn klachten aan het oog, zoals jeuk aan het oog, tranend oog, rood oog, wazig zien, dubbel zien, en verminderde gevoeligheid van het hoornvlies. Daarnaast kunnen algemene bijwerkingen optreden, zoals moeheid, hoofdpijn, duizeligheid, slecht slapene, gevoelens van depressiviteit en hartkloppingen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Carteabak.

ATC-code

S01ED05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven