Betaxolol

Bijgewerkt op 10 mei 2023

Wat is betaxolol?

Betaxolol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van glaucoom en een verhoogde oogdruk (oculaire hypertensie). Daarnaast wordt het ook gebruikt voor de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk). In Nederland wordt betaxolol op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Betoptic. Betoptic wordt geleverd als oogdruppels. Voor de behandeling van hypertensie wordt het middel oraal toegediend, dat wil zeggen via de mond ingenomen en doorgeslikt.

Hoe werkt het?

Betaxolol is een zogenaamde bètablokker. Het verlaagt de druk in het oog (intraoculaire druk). Hoe het dat doet is niet goed bekend. De verlaging van de oogdruk vermindert aantasting van de oogzenuw bij mensen met een verhoogde oogdruk ten gevolge van glaucoom.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Betaxolol oogdruppels worden gebruikt bij de behandeling van een verhoogde oogdruk ten gevolge van glaucoom.

In welke dosering?

De aanbevolen dosering is tweemaal per dag één druppel in het aangedane oog. Geadviseerd wordt om tijdens en na toediening van de druppels druk uit te oefenen aan de binnenhoek van het oog. Daarmee wordt de traanbuis dichtgedrukt waarmee wordt voorkomen dat de oogdruppel afvloeit via de traanbuis naar de neus-keelholte. De suspensie dient voor gebruikt goed geschud te worden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan ook Betoptic bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een vervelend gevoel in het oog, tranend oog, gevoel alsof er iets in het oog zit, onscherp zien, pijn in het oog, jeuk aan het oog, en overgevoeligheid van het oog voor licht (fotofobie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Betoptic.

Engelse vertaling

betaxolol

ATC-code

S01ED02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven