Atenolol

Bijgewerkt op 10 mei 2023

Wat is atenolol?

Atenolol is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij bepaalde aandoeningen van het hart, waaronder bepaalde hartritmestoornissen. In Nederland wordt het middel verkocht als generiek geneesmiddel. Het wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in drie sterktes, namelijk met 25 mg, 50 mg en 100 mg van de werkzame stof.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van atenolol.

Hoe werkt het?

Atenolol is een zogenaamde betablokker. Dat zijn geneesmiddelen die de beta-receptoren blokkeren. Beta-receptoren zijn structuurtjes op de cellen van bepaalde organen en weefsels in ons lichaam. Er zijn drie verschillende soorte beta-receptoren, namelijk β1, β2 en β3 receptoren. Atenolol blokkeert voornamelijk β1-receptoren.

β1-receptoren zitten vooral op de cellen in het hart en de nieren. Het hormoon adrenaline kan aan deze receptoren binden. Als dat gebeurt worden de cellen geprikkeld om bepaalde activiteiten uit te voeren. Als adrenaline bindt aan de β1-receptoren op de cellen in het hart zal dat leiden tot een versnelling van de hartslag. Adrenaline verhoogt daarmee de activiteit van het hart. Ook de bloeddruk zal daardoor stijgen. Blokkeren van de β1-receptoren door betablokkers zal de hartslag doen afnemen en de bloeddruk doen dalen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Atenolol wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk). Daarnaast wordt het ook gebruikt voor de behandeling van bepaalde aandoeningen van het hart. Het gaat om angina pectoris en om behandeling van bepaalde hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) en boezemflutter (atriumflutter). Ten slotte wordt het ook gebruikt ter voorkoming van bepaalde hartritmestoornissen, zoals ventriculaire extrasystolen, ventrikeltachycardie en kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan atenolol bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven