Bijgewerkt op 26 juli 2023 door Simpto.nl
Wat zijn betablokkers?
Betablokkers zijn een groep geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk en bepaalde aandoeningen van het hart. Ze worden ‘betablokkers’ genoemd vanwege hun werkingsmechanisme. Ze blokkeren namelijk de zogenaamde ‘beta-adrenerge receptoren’. Doordat ze de bloeddruk verlagen ontlasten ze het hart. Het hart kan namelijk makkelijker bloed rondpompen als de druk (weerstand) in de bloedvaten lager is.
Welke betablokkers zijn er?
Hieronder een lijst van geneesmiddelen die tot de groep van de betablokkers behoren.
- acebutolol
- atenolol
- betaxolol
- bisoprolol (merknaam: Emcor)
- bucindolol
- carteolol (merknaam: Carteabak)
- carvedilol
- celiprolol
- esmolol
- labetalol (merknaam: Trandate)
- landiolol (merknaam: Rapibloc)
- metoprolol (merknaam: Selokeen)
- nadolol
- nebivolol
- oxprenolol
- penbutolol
- pindolol
- propranolol
- sotalol
- timolol
Hoe werken ze?
Betablokkers blokkeren de zogenaamde beta-receptoren. Beta-receptoren zijn structuurtjes op de cellen in ons lichaam. Er zijn drie verschillende soorte beta-receptoren, namelijk β1, β2 en β3 receptoren. Het hormoon adrenaline kan aan deze receptoren binden. Als dat gebeurt worden de cellen geprikkeld om bepaalde activiteiten uit te voeren. Welke activiteiten dat zijn hangt af van het orgaan waarin de cellen zich bevinden.
- β1 receptoren zitten vooral op de cellen in het hart en de nieren;
- β2 receptoren zitten vooral op cellen in bloedvaten, de longen, het maagdarmkanaal, de spieren, de lever en de baarmoeder;
- β3 receptoren zitten voornamelijk op vetcellen.
Als adrenaline bindt β1 receptoren op de cellen in het hart zal dat leiden tot een versnelling van de hartslag. Adrenaline verhoogt daarmee de activiteit van het hart. Als adrenaline bindt met β2 receptoren op de spiercellen in de wanden van slagaders zullen deze samentrekken. De slagaders zullen daardoor nauwer worden en de bloeddruk stijgt.
Betablokkers bezetten β1 receptoren en β2 receptoren. Hierdoor krijgt adrenaline niet de kans z’n werking uit te oefenen. Op die manier zal het gebruik van betablokkers de hartslag doen afnemen en de bloeddruk doen dalen.
Bij welke aandoeningen?
Betablokkers worden voornamelijk gebruikt bij de behandeling van een hoge bloeddruk (hypertensie) en van bepaalde aandoeningen van het hart. Het gaat dan om hartritmestoornissen waarbij de hartfrequentie toeneemt. Vanwege de verlaging van de bloeddruk worden deze middelen ook wel voorgeschreven aan mensen met een slecht werkend hart. Bij een lage bloeddruk is het namelijk makkelijker voor het hart om bloed rond te pompen. De weerstand in de bloedvaten is dan namelijk lager dan bij een hoge bloeddruk.
Verder zijn er nog een aantal andere toepassingen voor betablokkers, zoals essentiële tremor en het voorkomen of tegengaan van angstreacties, zoals bijvoorbeeld bij plankenkoorts.
Het wordt goed en begrijpelijk uitgelegd fijn