Zolpidem

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is zolpidem?

Zolpidem is een geneesmiddel tegen slapeloosheid. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Stilnoct. Stilnoct is beschikbaar als tablet. Elke tablet bevat 10 mg van de werkzame stof. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Deze worden ook geleverd als tablet. Er zijn generieke tabletten met respectievelijk 5 mg en 10 mg zolpidem.

Hoe werkt het?

Zolpidem behoort tot een groep geneesmiddelen die benzodiazepines wordt genoemd. Dit soort middelen werkt in op bepaalde structuurtjes op hersencellen. Het gaat om de zogenaamde GABA-receptoren. GABA staat voor Gamma-Amino-Butyric-Acid. Het is een zogenaamde neurotransmitter. Neurotransmitters zijn stofjes die ervoor zorgen dat zenuwprikkels tussen zenuwcellen en hersencellen worden doorgegeven. Door aan GABA-receptoren te binden prikkelen benzodiazepines hersencellen in bepaalde gebieden van de hersenen. Dit veroorzaakt de slaapbevorderende werking van dit soort middelen.

Bij welke aandoening?

Zolpidem wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige slapeloosheid bij volwassenen.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 10 mg vlak voor het slapen gaan. Het is van belang om het middel een beperkt aantal dagen achter elkaar te gebruiken, meestal enkele dagen tot twee weken. Het middel mag maximaal vier weken achtereen worden gebruikt. Voor ouderen en verzwakte patiënten geldt een aanbevolen dosering van 5 mg per dag.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan zolpidem bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, emotionele vervlakking, hoofdpijn, geheugenverlies en hoofdpijn. Minder vaak komen voor misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, dubbelzien, snel geïrriteerd en verwardheid.

Kijk voor meer informatie in de bijsluiter van Stilnoct.

ATC-code

N05CF02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven