Temazepam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is temazepam?

Temazepam is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij slapeloosheid. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Normison. Normison is beschikbaar als capsules. De capsules zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 10 mg en met 20 mg temazepam. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van Normison beschikbaar. Ze worden geleverd als tablet, eveneens met 10 mg en met 20 mg van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Temazepam is een zogenaamde benzodiazepine. Dat betekent dat het behoort tot een groep geneesmiddelen die werken op bepaalde delen van de hersenen. Daar prikkelen ze de zogenaamde GABA-receptoren. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over benzodiazepines.

Welke indicaties heeft het?

Temazepam wordt gebruikt bij de behandeling van slapeloosheid.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 10 mg of 20 mg per dag. De maximale dosering is 40 mg per dag. Voor ouderen gelden lagere doseringen, tot maximaal 20 mg per dag. De behandelend arts kan redenen hebben om van deze aanbevolen dosering af te wijken. De capsule dient ongeveer een half uur voor het slapen gaan te worden ingenomen. Het middel kan enkele dagen tot enkele weken achtereen worden gebruikt, maar maximaal vier weken. Als hogere doseringen worden gebruikt dient de dosering stapsgewijs te worden afgebouwd.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan temazepam bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, hoofdpijn, spierzwakte, verminderde alertheid, moeheid, dubbelzien en afvlakking van het gevoel.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Normison.

ATC-code

N05CD07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven