Prazepam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is prazepam?

Prazepam is een geneesmiddel tegen ernstige angst en spanning. Het middel wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Reapam. Reapam wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 10 mg van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Prazepam behoort tot de groep van de zogenaamde benzodiazepines. Deze groep geneesmiddelen grijpt aan op hersencellen in bepaalde gebieden van de hersenen. Ze binden met structuurtjes op de hersencellen. Deze structuurtjes worden GABA-receptoren genoemd. Door aan deze GABA-receptoren te binden worden de betreffende hersencellen geprikkeld. Dit leidt tot een rugstgevend en angstdempend effect.

Indicaties

Prazepam wordt gebruikt bij ernstige angst en spanning. Dit kan voorkomen als onderdeel van een angststoornis, zoals sociale fobie of paniekstoornis.

Welke dosering?

De gebruikelijke dosering voor volwassenen is 30 mg per dag. De behandelend arts kan redenen hebben om van deze dosering af te wijken. Meestal zal een dosering variërend van 10 mg tot maximaal 60 mg worden voorgeschreven.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan prazepam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, sufheid, slaperigheid, moeite met concentreren, hoofdpijn, duizeligheid, emotionele vervlakking, verwardheid, levendige dromen, snel geïrriteerd, onduidelijk praten, onscherp zien, zich zwak voelen en hartkloppingen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Reapam.

ATC-code

N05BA11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven