Oxazepam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is oxazepam?

Oxazepam is een geneesmiddel tegen angststoornissen en slapeloosheid. Het behoort tot de groep van de benzodiazepinen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Seresta. Seresta wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 10 mg en met 50 mg van de werkzame stof. Deze laatste dosering wordt ook wel aangeduid als Seresta Forte. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel op de markt.

Hoe werkt het?

Oxazepam is een benzodiazepine. Benzodiazepines zijn geneesmiddelen die ingrijpen op signaalstofjes in de hersenen. Het gaat met name om het signaalstofje (neurotransmitter) GABA. GABA prikkelt hersencellen in bepaalde delen van de hersenen. Het doet dit door aan zogenaamde GABA-receptoren op de celmembraan van de hersencellen te binden. Dit leidt tot een rustgevend, angstverminderend en slaapverbeterend effect. Oxazepam prikkelt dezelfde receptoren als GABA. Daardoor versterkt het de genoemde effecten van GABA.

Bij welke aandoeningen?

Oxazepam wordt gebruikt bij de behandeling van angststoornissen, zoals bijvoorbeeld sociale angststoornis en paniekstoornis. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van slapeloosheid. Soms wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van alcoholontwenningsverschijnselen en alcoholonthoudingsdelier.

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van de toepassing waarvoor het middel gebruikt wordt. Bij de behandeling van angststoornissen wordt aanbevolen driemaal of viermaal daags 10 mg te nemen. Bij ernstige klachten kan de arts besluiten een hogere dosering voor te schrijven. Bij slapeloosheid is de aanbevolen dosering eenmaal daags 15 mg tot maximaal 50 mg minimaal een uur voor het slapen gaan. De arts kan redenen hebben om een andere dosering voor te schrijven, bijvoorbeeld bij ouderen, of mensen met slecht werkende nieren en/of een slecht werkende lever.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan oxazepam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, moeheid, hoofdpijn, verminderde alertheid, duizeligheid, licht in het hoofd, dubbelzien, verminderde emoties en zich zwak voelen. Minder voorkomende bijwerkingen zijn aankomen in gewicht, afgenomen libido, darmverstopping, misselijkheid en braken.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Seresta.

ATC-code

N05BA04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven