Nitrazepam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is nitrazepam?

Nitrazepam is een geneesmiddel tegen slapeloosheid. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Mogadon. Momenteel zijn in Nederland alleen generieke (merkloze) versies beschikbaar.

Nitrazepam wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 5 mg nitrazepam.

Hoe werkt het?

Nitrazepam behoort tot een groep geneesmiddelen die benzodiazepines wordt genoemd. Deze middelen hebben als eigenschap dat ze binden aan hersencellen. Dat doen ze via de zogenaamde GABA-receptoren. Dat zijn kleine structuurtjes aan de buitenkant van hersencellen. Deze GABA-receptoren worden geprikkeld door de signaalstof (neurotransmitter) GABA. Dat is een afkorting voor de engelse benaming Gamma-Amino-Butyric-Acid. Binding van GABA aan de GABA-receptoren zorgt voor een sleepverbeterend effect. Benzodiazepines binden, net als GABA, aan deze GABA-receptoren.

Voor welke indicaties?

Nitrazepam wordt gebruikt bij de behandeling van (ernstige) slapeloosheid. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van epilepsie. Het gaat dan om het syndroom van West (infantiele spasmen met hypsaritmie) en het syndroom van Lennox.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering bij de behandeling van slapeloosheid bij volwassenen is eenmaal per dag 2,5–10 mg voor het slapen gaan. Meestal wordt een dosering van 5 mg gebruikt. Bij de behandeling van epilepsie worden hogere doseringen gebruikt, in meerdere giften per dag.

De tabletten kunnen in z’n geheel worden ingenomen met water. Ze kunnen echter ook worden fijngekauwd of worden opgelost in een glas water. Het middel is alleen geschikt voor kortdurende behandeling. Dit in verband met het ontstaan van gewenning bij langdurig gebruik.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere benzodiazepines kan nitrazepam bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid, moeheid, spierzwakte, verwardheid en dubbelzien. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn minder zin in seks (afname libido), hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, slaapwandelen, verhoogde prikkelbaarheid, woede-aanvallen, en huidafwijkingen.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter.

ATC-code

N05CD02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven