Bijgewerkt op 27 juni 2023
Wat is lormetazepam?
Lormetazepam is een geneesmiddel tegen slapeloosheid. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Loramet. Tegenwoordig zijn alleen generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar in Nederland. Het middel is beschikbaar als tablet. Er zijn tabletten met 1 mg en met 2 mg van de werkzame stof.
Hoe werkt het?
Lormetazepam behoort tot een groep geneesmiddelen die benzodiazepines wordt genoemd. Dit soort middelen werkt in op bepaalde structuurtjes op hersencellen. Het gaat om de zogenaamde GABA-receptoren. GABA staat voor Gamma-Amino-Butyric-Acid. Het is een zogenaamde neurotransmitter. Neurotransmitters zijn stofjes die ervoor zorgen dat zenuwprikkels tussen zenuwcellen en hersencellen worden doorgegeven. Door aan GABA-receptoren te binden prikkelen benzodiazepines hersencellen in bepaalde gebieden van de hersenen. Dit veroorzaakt de slaapbevorderende werking van dit soort middelen.
Welke indicaties zijn er?
Lormetazepam wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige slapeloosheid. Daarmee wordt bedoeld slaapstoornissen die het normale functioneren verstoren.
Welke dosering?
De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag 1 mg of 2 mg een half uur vóór het gaan slapen innemen. Voor ouderen, mensen met slecht werkende nieren en mensen met een slecht werkende lever wordt een lagere dosering aanbevolen: 0,5 mg of maximaal 1 mg.
Vanwege het risico op gewenning wordt geadviseerd dit middel zo kort mogelijk te gebruiken, meestal een aantal dagen tot maximaal enkele weken.
Welke bijwerkingen geeft het?
Net als andere geneesmiddelen kan lormetazepam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid, verminderd libido, veranderde smaak, moeite met concentreren en zich zwak voelen.
Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van lormetazepam.
ATC-code
N05CD06
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van lormetazepam (Loramet) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.
Ik neem Lormetazepam al jaren. Maar ik hoest ook enorm sindsdien. Ik heb ook copd en vroeg me af ,voorals snachts hoeste, dit erger maakt met de Lormetazepam