Loprazolam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is loprazolam?

Loprazolam is een geneesmiddel tegen slapeloosheid. Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Dormonoct. Dormonoct wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 1 mg loprazolam.

Hoe werkt het?

Loprazolam behoort tot de groep van de benzodiazepines. Dat zijn geneesmiddelen die inwerken op hersencellen in bepaalde delen van de hersenen. Daar binden ze aan zogenaamde GABA-receptoren. Dat zijn minuscule structuurtje aan de oppervlakte van de hersencellen. Door aan deze receptoren te binden worden de hersencellen geprikkeld. Dat leidt tot een slaapopwekkend (hypnotisch) effect.

Voor welke indicaties?

Loprazolam wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige slaapstoornissen. Daaronder wordt verstaan slapeloosheid die leidt tot een verstoring van het dagelijks functioneren. Daarnaast wordt het ook gebruikt als premedicatie bij operaties. Daarmee wordt bedoeld dat het wordt gebruikt als middel om de spanning voor een medische ingreep te verminderen.

Welke dosering?

De gebruikelijke dosering voor volwassenen is 0,5 mg of 1 mg vóór het slapen gaan. Soms kan het nodig zijn om 2 mg te gebruiken. Voor ouderen en verzwakte mensen wordt een startdosis van 0,5 mg aanbevolen. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts voor wat betreft de dosering en inname van het product. De arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere benzodiazepines kan loprazolam bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaperigheid, sufheid, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en spierzwakte.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Dormonoct.

ATC-code

N05CD11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven