Flurazepam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is flurazepam?

Flurazepam is een geneesmiddel tegen slapeloosheid. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Dalmadorm. Tegenwoordig zijn in Nederland uitsluitend merkloze versies van het middel beschikbaar. Deze worden verkocht als capsule. De capsules zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 15 mg en met 30 mg flurazepam.

Hoe werkt het?

Flurazepam is een zogenaamde benzodiazepine. Dat betekent dat het behoort tot een groep kalmerende geneesmiddelen. Dergelijke benzodiazepines binden aan zogenaamde GABA-receptoren op hersencellen in bepaalde delen van de hersenen. Door te binden aan deze GABA-receptoren veroorzaakt het een slaapverbeterend effect in de hersenen.

Welke indicaties zijn er?

Flurazepam wordt gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid (insomnie).

Welke dosering?

De aanbevolen startdosering is 30 mg. De dosering van variëren tussen 15-60 mg. Het middel dient een half uur vóór het slapen gaan te worden ingenomen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Zo zal aan ouderen en mensen met slecht werkende nieren of lever vaak een lagere dosering worden voorgeschreven.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan flurazepam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, spierzwakte, duizeligheid, moeheid, verwardheid en dubbelzien. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn toename van de eetlust, gewichtstoename, misselijkheid, braken, darmverstopping en verminderd libido.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van flurazepam.

ATC-code

N05CD01

1 gedachte over “Flurazepam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven