Flunitrazepam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is flunitrazepam?

Flunitrazepam is een sterk werkend slaapmiddel. Het wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige slapeloosheid. Het wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 1 mg en met 2 mg van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Flunitrazepam behoort tot een groep geneesmiddelen die benzodiazepines wordt genoemd. Deze groep geneesmiddelen grijpt aan op hersencellen in bepaalde gebieden van de hersenen. Ze binden met structuurtjes op de hersencellen. Deze structuurtjes worden GABA-receptoren genoemd. Door aan deze GABA-receptoren te binden worden de betreffende hersencellen geprikkeld. Dit leidt tot een slaapverwekkend (hypnotisch), rustgevend (sedatief) en angstdempend (anxiolytisch) effect.

Bij welke aandoeningen?

Flunitrazepam wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige slapeloosheid.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 0,5–1 mg net voor het slapen gaan. Heel soms kan het nodig zijn om 2 mg te gebruiken. Het middel dient zo kort mogelijk gebruikt te worden, meestal enkele dagen tot enkele weken. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan flunitrazepam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, sufheid, duizeligheid, hoofdpijn, moeheid en dubbelzien.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van flunitrazepam.

ATC-code

N05CD03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven