Diazepam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is diazepam?

Diazepam is een geneesmiddel dat wordt gebruikt als angstremmend middel, spierverslapper en anti-epilepticum. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Stesolid. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar.

Diazepam is beschikbaar in verschillende toedieningsvormen, waaronder tablet, injectievloeistof en rectiole. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 2 mg, 5 mg, en 10 mg.

Hoe werkt het?

Diazepam is een zogenaamde benzodiazepine. Benzodiazepines zijn geneesmiddelen die inwerken op hersencellen in bepaalde delen van de hersenen. Daar prikkelen ze de zogenaamde GABA-receptoren. Het gevolg van het prikkelen van deze receptoren is onder andere een angstremmende werking. Ook leidt gebruik van het middel tot spierverslapping.

Bij welke aandoeningen?

Diazepam wordt gebruikt bij de behandeling van angststoornissen en ernstige nervositeit. Daarnaast wordt het middel gebruikt bij bepaalde alcoholontwenningssymtpomen, zoals bijvoorbeeld alcoholonttrekkingsdelier. Verder wordt het gebruikt om een epileptische aanval te stoppen. Soms wordt het ook gebruikt bij de behandeling van spierspasmen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan diazepam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, moeite om het evenwicht te bewaren en verwardheid. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, moeite met concentreren, vergeetachtigheid en onduidelijk praten.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van diazepam.

ATC-code

N05BA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven