Clobazam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is clobazam?

Clobazam is een kalmerend middel dat wordt gebruikt bij de behandeling van angststoornissen. Daarnaast wordt het ook gebruikt als geneesmiddel tegen epilepsie (anti-epilepticum). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Frisium. Er zijn ook merkloze versies beschikbaar.

Frisium wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 10 milligram en met 20 milligram clobazam.

verpakking Frisium (clobazam) tabletten
verpakking Frisium (clobazam) tabletten – bron: Apotheek Thiels

Hoe werkt clobazam?

Clobazam is een benzodiazepine. Benzodiazepines zijn werkzaam doordat ze de zogenaamde GABA-receptoren in de hersenen beïnvloeden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Clobazam wordt gebruikt als angstonderdrukkend middel bij de behandeling van angststoornissen. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van epilepsie. Het gaat dan vooral om de behandeling van vormen van epilepsie die moeilijk zijn te behandelen met de standaardmiddelen, zoals dat bijvoorbeeld voorkomt bij patiëntjes met het Dravet-syndroom.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook clobazam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van clobazam.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van clobazam vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

2 gedachten over “Clobazam”

  1. Mieke Timmers

    Slik coblazam 2x dgs 1 tablet .
    Heb laatste weken last met plassen kleine beetjes lijkt op urineweg infectie maar is het niet .kan deze medicatie mede oorzaak zijn ..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven