Brotizolam

Bijgewerkt op 27 juni 2023

Wat is brotizolam?

Brotizolam is een geneesmiddel tegen slapeloosheid. Het wordt op de markt gebracht door Boehringer Ingelheim onder de merknaam Lendormin. Lendormin wordt geleverd als tablet. Elke tablet Lendormin bevat 0,25 mg brotizolam. De tabletten hebben een breukstreek en kunnen daardoor in gelijke helften verdeeld worden.

Hoe werkt het?

Brotizolam behoort tot een groep geneesmiddelen die benzodiazepines wordt genoemd. Deze middelen grijpen aan op bepaalde delen van de hersenen. Daar prikkelen ze de hersencellen. Ze doen dit door te binden aan zogenaamde GABA-receptoren. Dat zijn kleine structuurtjes op hersencellen. Binden aan deze receptoren leidt tot een rustgevend en slaapverwekkend effect.

Bij welke aandoeningen?

Brotizolam wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige slaapstoornissen. Daarmee wordt bedoeld slapeloosheid die het normale functioneren verstoort.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 0,25 mg per dag. Het middel dient vlak vóór het slapen gaan te worden ingenomen. Vanwege het risico op gewenning mag het middel maximaal twee weken achtereen worden gebruikt. Aanbevolen wordt niet van de ene op de andere dag te stoppen met gebruik van het middel. De laatste dagen kan bijvoorbeeld een halve tablet worden ingenomen.

Voor ouderen en mensen met een slecht werkende lever geldt een aanbevolen dosering van 0,125 mg per dag. Ook wordt een lagere dosering aanbevolen bij de behandeling van mensen met een aanhoudend verminderde longfunctie (leidend tot hypercapnie). Dit vanwege het verhoogde risico op onderdrukking van de ademhaling (ademhalingsdepressie), vooral ’s nachts.

Het middel dient direct voor het slapen gaan te worden ingenomen op een lege maag. De tablet kan worden doorgeslikt met vloeistof. Het is ook mogelijk de tablet onder de tong te laten smelten.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan brotizolam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaperigheid en misselijkheid. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn somberheid, emotionele vervlakking, minder zin in seks, dubbelzien, droge mond en moeheid.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Lendormin.

ATC-code

N05CD09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven