Alprazolam

Bijgewerkt op 26 juni 2023

Wat is alprazolam?

Alprazolam is een kalmerend middel dat wordt gebruikt bij de behandeling van gevoelens van angst en spanning. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Xanax. Xanax is beschikbaar als tablet met gereguleerde afgifte. Er zijn drie sterktes, namelijk met respectievelijk 0,5 mg, 1 mg en 2 mg alprazolam. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

Hoe werkt het?

Alprazolam is een zogenaamde benzodiazepine agonist.

Bij welke aandoeningen?

Alprazolam wordt gebruikt bij de behandeling van spanning en angst.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis voor Xanax is 1 mg per dag. De onderhoudsdosering varieert meestal van 0,5-3 mg per dag, verdeeld in een of twee giften. De behandelend arts kan redenen hebben om af te wijken van de aanbevolen dosering.

De tablet met gereguleerde afgifte moet in z’n geheel worden doorgeslikt. Het is van belang om de tablet niet te breken of te kauwen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan alprazolam bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, sufheid, moeite om het evenwicht te bewaren, duidelijkheid, somberheid, droge mond en darmverstopping. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust en verwardheid.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van Xanax.

ATC-code

N05BA12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven