Ziprasidon

Bijgewerkt op 27 augustus 2023

Wat is ziprasidon?

Ziprasidon is een geneesmiddel tegen psychoses (antipsychoticum). Het wordt vooral gebruikt bij de behandeling van mensen met schizofrenie.

Ziprasidon werd op de markt gebracht onder de merknaam Zeldox. Tegenwoordig is Zeldox niet meer beschikbaar in Nederland.

Ziprasidon wordt gerekend tot de zogenaamde ‘atypische antipsychotica‘.

verpakking Zeldox (ziprasidon) 40 mg capsules
verpakking Zeldox (ziprasidon) 40 mg capsules

Hoe werkt het?

Ziprasidon blokkeert bepaalde dopaminereceptoren in de hersenen. Dat betekent dat het signaalstofje (neurotransmitter) dopamine deze receptoren niet kan bezetten en activeren. Daarnaast heeft het een soortgelijke werking op bepaalde serotoninereceptoren. Ook serotonine is een signaalstofje in de hersenen. Beide effecten zouden bijdragen aan de antipsychotische werking van ziprasidon.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Ziprasidon kan, net als andere antipsychotica, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ziprasidon wordt gebruikt voor de behandeling van psychoses, zoals die onder andere voorkomen bij mensen met schizofrenie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van mensen met bipolaire stoornis.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van ziprasidon (Zeldox) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven