Sertindol

Bijgewerkt op 11 september 2023

Wat is sertindol?

Sertindol is een antipsychoticum. Antipsychotica zijn geneesmiddelen voor de behandeling van psychoses. Psychoses komen onder andere voor bij mensen met schizofrenie. Sertindol wordt vaak gebruikt voor de behandeling van schizofrenie.

Sertindol wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Serdolect. Serdolect wordt geleverd als omhulde tablet. Van deze omhulde tabletten zijn twee sterktes beschikbaar: een met 4 milligram sertindol en een met 16 milligram sertindol.

verpakking Serdolect (sertindol) 4 mg tabletten
verpakking Serdolect (sertindol) 4 mg tabletten

Hoe werkt het?

Net als andere antipsychotica beïnvloedt sertindol de beschikbaarheid van signaalstofjes (neurotransmitters) in de hersenen. Het gaat dan met name om de neurotransmitters dopamine en serotonine.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Sertindol wordt gebruikt voor de behandeling van mensen met schizofrenie.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook sertindol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder genoemd.

Ook kunnen geleidingsstoornissen in het hart optreden, met name een verlenging van het zogenaamde QT-interval op het elektrocardiogram (hartfilmpje).

Bij onderzoek van de urine kunnen rode bloedcellen worden aangetroffen. Dit wordt ‘hematurie‘ of ‘erytrocyturie’ genoemd. Ook kunnen witte bloedcellen in de urine worden aangetroffen. Dit wordt ‘leukocyturie‘ genoemd.

Engelse vertaling

sertindole

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van sertindol.


sertindol molecuulstructuur
sertindol molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van sertindol (Serdolect) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven