Quetiapine

Bijgewerkt op 27 augustus 2023

Wat is quetiapine?

Quetiapine is een geneesmiddel tegen psychoses (antipsychoticum). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Seroquel. Tegenwoordig zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

Quetiapine is beschikbaar als omhulde tablet en als tablet met gereguleerde afgifte.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Quetiapine wordt gebruikt bij de behandeling van psychoses, zoals die bijvoorbeeld kunnen voorkomen bij mensen met schizofrenie. Daarnaast wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornis (manische depressiviteit).

Hoe werkt quetiapine?

Bij mensen met schizofrenie en bipolaire stoornis is er een teveel aan dopamine in de hersenen. Quetiapine is, net als veel andere antipsychotica, een zogenaamde ‘dopamine-antagonist’. Dat betekent dat het de werking van de natuurlijke signaalstof (neurotransmitter) dopamine tegengaat. Dat doet het door de zogenaamde dopamine-receptoren te blokkeren.

Daarnaast heeft quetiapine een sterke werking op zogenaamde ‘serotonine-receptoren’ in de hersenen. In tegenstelling tot de dopamine-receptoren worden de serotonine-receptoren door quetiapine juist gestimuleerd.

Welke bijwerkingen kan quetiapine geven?

Net als andere antipsychotica kan quetiapine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals:

Kijk voor aanvullende informatie over bijwerkingen in de bijsluiter van quetiapine.


quetiapine - chemische structuur
quetiapine – chemische structuur (bron: Harbin)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van quetiapine (Seroquel) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven