Lurasidon

Bijgewerkt op 27 augustus 2023

Wat is lurasidon?

Lurasidon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van schizofrenie. Het werd in januari 2014 goedgekeurd door de Europese gezondheidsautoriteiten.

Schizofrenie is een psychische aandoening waarbij psychosen voorkomen. Lurasidon is een zogenaamd ‘antipsychoticum‘, een geneesmiddel tegen psychosen.

Lurasidon wordt op de markt gebracht onder de merknaam Latuda. Latuda wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn drie sterktes, namelijk met respectievelijk 18,5 milligram, 37 milligram, en met 74 milligram lurasidon.

Hoe werkt het?

Lurasidon gaat de werking van bepaalde signaalstoffen (neurotransmitters) in de hersenen tegen. Het gaat om stofjes als dopamine en serotonine. Deze signaalstofjes spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van schizofrenie.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lurasidon wordt in Nederland gebruikt voor de behandeling van schizofrenie. In de Verenigde Staten is lurasidon ook geregistreerd voor de behandeling van depressieve episoden bij mensen met bipolaire stoornis.

In welke dosering?

De gebruikelijke begindosering is eenmaal per dag 37 milligram. De dosering kan, indien nodig, geleidelijk worden opgehoogd tot maximaal eenmaal per dag 148 milligram. De tabletten dienen elke dag op hetzelfde tijdstip te worden ingenomen. Verder moeten de tabletten in hun geheel worden doorgeslikt (dus niet kauwen of breken).

Voor mensen met slecht werkende nieren of een slecht werkende lever is de dosering lager. De omzetting van lurasidon door de lever kan worden beïnvloed door grapefruitsap en pompelmoensap. Daarom moet gebruik van deze vruchten worden vermeden.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antipsychotica kan lurasidon bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen worden het vaakst gemeld:

Bij bloedonderzoek kan het creatinine gehalte verhoogd zijn. Hetzelfde geldt voor het gehalte creatine kinase (CK). Ook kan het glucose gehalte van het bloed stijgen.

Engelse vertaling

lurasidone


lurasidon molecuulstructuur
lurasidon molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van lurasidon (Latuda) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

2 gedachten over “Lurasidon”

  1. Nienke Wolters

    Waarom mag het niet gebroken worden. We krijgen van de apotheek 37 mg en hij moet eigenlijk 18,5 mg hebben.

    1. Het gaat hier om ‘omhulde tabletten’. Dat betekent dat er een laagje rond de tablet is aangebracht. Dat kan zijn om te voorkomen dat het werkzame bestanddeel in de tablet al in de maag (onder invloed van maagzuur) wordt afgebroken. Breken van omhulde tabletten kan er dus toe leiden dat een deel van het werkzame bestanddeel al in de maag wordt afgebroken. De werkzaamheid van het middel kan daardoor minder worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven