Cariprazine

Bijgewerkt op 26 augustus 2023

Wat is cariprazine?

Cariprazine is een geneesmiddel tegen psychoses (antipsychoticum). Het wordt gebruikt bij de behandeling van schizofrenie. Cariprazine wordt op de markt gebracht door de firma Gedeon Richter onder de merknaam Reagila. Reagila wordt geleverd als harde capsules. Er zijn capsules in vier sterktes, namelijk met 1,5 mg, 3 mg, 4,5 mg en 6 mg cariprazine.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cariprazine wordt gebruikt bij de behandeling van schizofrenie.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis voor volwassenen is eenmaal per dag 1,5 mg cariprazine. Als de werking hiervan onvoldoende is kan de dosis na enkele weken worden verhoogd naar 3,0 mg. Als de werking ook nu weer onvoldoende is kan na enkele weken worden verhoogd naar 4,5 mg. De maximum dosering is 6,0 mg per dag.

Het middel dient steeds op hetzelfde tijdstip te worden ingenomen. Gebruik gedurende de behandeling met cariprazine geen grapefruitsap. Grapefruitsap kan namelijk de bloedspiegel van cariprazine sterk beinvloeden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Cariprazine kan, net als andere antipsychotica, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een innerlijk gevoel van onrust, klachten die passen bij de ziekte van Parkinson (parkinsonisme), slecht slapen, sufheid, duizeligheid, gevoelens van angst, aankomen in gewicht, moeheid, snelle hartslag, darmverstopping, misselijkheid en braken. Ook kunnen veranderingen in het bloed optreden, waaronder verhoging van de leverenzymen en verhoging van het creatinekinase gehalte. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Reagila.

ATC-code

N05AX15


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van cariprazine (Reagila) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven