aripiprazol molecuulstructuur

Aripiprazol

Bijgewerkt op 25 augustus 2023 door Simpto.nl

Wat is aripiprazol?

Aripiprazol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van psychische aandoeningen, waaronder schizofrenie en bipolaire stoornis. Dergelijke geneesmiddelen worden ‘antipsychotica‘ genoemd. Aripiprazol is een zogenaamd ‘atypisch antipsychoticum‘.

Aripiprazol wordt op de markt gebracht onder de merknaam Abilify. Abilify is beschikbaar als tabletten en als injectievloeistof.

Hoe werkt het?

Bij mensen met schizofrenie en bipolaire stoornis ontstaan klachten door een teveel aan dopamine in de hersenen. Aripiprazol is een zogenaamde ‘dopamine-antagonist’. Dat betekent dat het de werking van de natuurlijke signaalstof (neurotransmitter) dopamine tegengaat. Dit gebeurt doordat aripiprazol de zogenaamde ‘dopamine-receptoren’ in de hersenen blokkeert. Dopamine kan zo z’n werking niet goed uitoefenen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Aripiprazol wordt gebruikt bij de volgende aandoeningen:

  • Psychosen, bijvoorbeeld bij mensen met schizofrenie
  • Manische episoden bij mensen met een bipolaire stoornis
    • zowel behandeling als voorkomen van nieuwe manische episodes

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antipsychotica kan aripiprazol vervelende bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Soms kan door gebruik van aripiprazol een sluimerende suikerziekte (diabetes mellitus) aan het licht komen.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van aripiprazol.


aripiprazol molecuulstructuur
aripiprazol molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van aripiprazol (Abilify) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven