Bijgewerkt op 25 augustus 2023
Wat is amisulpride?
Amisulpride is een geneesmiddel tegen psychoses (antipsychoticum). Het werd oorspronkelijk verkocht onder de merknaam Solian. Momenteel wordt het verkocht onder de merknaam Aktiprol. Ook is er een merkloze versie van het middel beschikbaar in Nederland. Aktiprol wordt op de markt gebracht als tablet. Er zijn tabletten in vier sterktes, namelijk met 50 mg, 100 mg, 200 mg, en 400 mg amisulpride. Amisulpride behoort tot de groep van de atypische antipsychotica.
Hoe werkt amisulpride?
Net als andere antipsychotica beïnvloedt amisulpride de werking van de signaalstof dopamine in de hersenen. Dit gebeurt doordat het middel de zogenaamde ‘dopamine-receptor’ blokkeert. Het wordt daarom een ‘dopamineblokker’ of ‘dopamine receptorantagonist’ genoemd.
Volgens sommige onderzoekers blokkeert amisulpride in lage dosering voornamelijk de dopaminereceptoren aan het uiteinde van de uitlopers van hersencellen (‘presynaptisch’). Dit zou leiden tot een toename van de hoeveelheid beschikbaar dopamine in de synaptische spleet, en daarmee van de zenuwprikkelgeleiding. Hiermee zouden met name de zogenaamde ‘negatieve symptomen’ verbeteren.
In hoge dosering zouden voornamelijk de dopaminereceptoren aan de andere kant van de synaptische spleet (‘postsynaptisch’) worden geblokkeerd. Dat zou leiden tot een verbetering van de zogenaamde ‘positieve symptomen’.
Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?
Amisulpride wordt gebruikt bij de behandeling van schizofrenie. Soms wordt het ook gebruikt bij de behandeling van dysthymie. In andere landen wordt amisulpride soms gebruikt als geneesmiddel tegen braken (anti-emeticum), of om braken te voorkomen na operaties. Het middel wordt dan meestal direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.
Welke bijwerkingen kan het geven?
Net als andere geneesmiddelen kan amisulpride bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.
- slapeloosheid
- speekselvloed (hypersalivatie)
- leidt vaak tot kwijlen
- hoofdpijn
- onrustig / hyperactief
- misselijkheid & braken
- angstgevoelens
- gewichtstoename
In het bloed kan het prolactine gehalte verhoogd zijn. Dit wordt ‘hyperprolactinemie’ genoemd. Het kan leiden tot:
- melkachtige afscheiding uit de tepels
- gynecomastie
- onregelmatige menstruatie
- stoppen van de menstruatie
- impotentie
Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over hyperprolactinemie. Voor aanvullende informatie over bijwerkingen in het algemeen verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Aktiprol. EPAR is een afkorting van European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap).
Engelse vertaling
Duitse vertaling
Verder lezen / Referenties
- CH Vinkers & IE Sommer, ‘Amisulpride: ook in Nederland een behandeloptie voor patiënten met een psychotische stoornis’, gepubliceerd in de rubriek ‘Korte bijdrage’ van het Tijdschrift voor Psychiatrie van 2015; 57(11): pagina’s 830-834.
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van amisulpride vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.
Hallo,
Ik neem siens 2 maand solian 50mg
Maar ik ben altijd duizelig
Nu weet ik niet wat ik moet doen moet ik solian afbouwen of toch blijven verder innemen
Maar op dees manier ik het echt niet fijn om dat ik denk dat ik altijd ga vallen
Wordt dit middel ook gebruikt bij mensen met dementie ?
Mijn vrouw slikt nu Rispiridon maar is moeilijk aanspreekbaar, versuft, slapenloosheid, onzeker en veel in zichzelf kerend.