Enerzair

Bijgewerkt op 22 maart 2023

Wat is Enerzair?

Enerzair is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma. Het middel wordt op de markt gebracht door Novartis en bevat de werkzame stoffen indacaterol, ​glycopyrronium en ​mometason. Enerzair wordt geleverd als inhalatiepoeder in zogenaamde ‘Breezhaler’ capsules. De capsules worden gebruikt met een bijgeleverde inhalator.

Hoe werkt het?

Enerzair bestaat uit verschillende werkzame stoffen. Deze stoffen werken als parasympathicolyticum en als bèta2-sympathicomimeticum. Dergelijkek middelen verslappen de spiertjes in de wanden van de luchtwegen. Hierdoor worden de luchtwegen wijder en gaat het ademen makkelijker. Zo vermindert Enerzair de kortademigheid.

Bij welke aandoeningen?

Enerzair wordt gebruikt bij de behandeling van astma.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag één inhalatiecapsule. Dit is tevens de maximale dosis. Elke dosis bevat 114 microgram indacaterol, 46 microgram glycopyrronium en 136 microgram mometason.

De inname dient elke dag op hetzelfde tijdstip plaats te vinden. Na inname dient de mond gespoeld te worden. Dit helpt het ontstaan van een schimmelinfectie in de mond tegen te gaan.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan Enerzair bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn keelontsteking, verergering van de astma, neusbijholte-ontsteking (sinusitis), hoofdpijn, keelpijn, pijn bij slikken, hoesten, heesheid, koorts, overgevoeligheidsreactie en huiduitslag. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Enerzair.

ATC-code

R03AL12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven