Kaletra

Wat is Kaletra?

Kaletra is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door virussen. Het bestaat uit de werkzame stoffen lopinavir en ritonavir. Het middel is beschikbaar als omhulde tablet en als drank. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met lopinavir 100 mg/ritonavir 25 mg en met lopinavir 200 mg/ritonavir 50 mg.

Bij welke aandoeningen?

Kaletra is oorspronkelijk bedoeld voor de behandeling van HIV-infecties. Het wordt echter ook ingezet bij de behandeling van coronavirus-infectie (COVID-19).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan Kaletra bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, opgeblazen gevoel in de buik, verminderde eetlust, afvallen, slapeloosheid, bronchitis, hoge bloeddruk, huiduitslag, infecties van de huid, buikpijn, duizeligheid en spierpijn. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals verhoogd cholesterol gehalte (hypercholesterolemie), verhoogd triglyceride gehalte (hypertriglyceridemie) en verhoogde leverenzymen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productsamenvatting in de EPAR van Kaletra. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven