Daclatasvir

Bijgewerkt op 5 april 2023

Wat is daclatasvir (Daklinza®)?

Daclatasvir is een middel tegen virusinfecties. Het wordt, meestal in combinatie met andere antivirus-middelen, gebruikt bij de behandeling van hepatitis C.

Het middel wordt op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf Bristol-Myers Squibb onder de merknaam Daklinza®.

Daklinza (daclatasvir)
Daklinza (daclatasvir)

Bij welke aandoeningen?

Daclatasvir wordt gebruikt bij de behandeling van chronische hepatitis C bij volwassenen. Hepatitis C is een bepaalde vorm van leverontsteking.

Hoe werkt het?

Daclatasvir remt een eiwit dat het hepatitis C-virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Toediening van het middel leidt er aldus toe dat het virus zich niet verder kan vermenigvuldigen.

Welke bijwerkingen geeft het?

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productsamenvatting in de EPAR van Daklinza. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Aflevering en dosering

De standaarddosering is éénmaal daags een tablet van 60 mg. In sommige gevallen kan de behandelend arts besluiten om de dosering te verlagen of te verhogen. Dat gebeurt meestal als tegelijkertijd andere geneesmiddelen worden gebruikt die invloed hebben op de afbraak van daclatasvir.

Contra-indicaties

Contra-indicaties zijn omstandigheden waaronder het geneesmiddel niet gebruikt mag worden. Er zijn op dit moment geen harde contra-indicaties. Het middel is niet onderzocht bij kinderen. Daarom wordt gebruik op dit moment alleen aanbevolen bij volwassenen.

Gebruik bij zwangerschap

Daclatasvir veroorzaakt bij dieren afwijkingen bij de foetus. Daarom mag het middel niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt daarom geadviseerd om tijdens het gebruik van daclatasvir en gedurende vijf weken na stoppen ervan voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Gebruik tijdens borstvoeding

Het middel wordt uitgescheiden in de moedermelk en kan daardoor bijwerkingen bij de zogende baby veroorzaken. Daarom wordt het geven van borstvoeding tijdens gebruik van dit middel ontraden.

Wat kost Daklinza?

30 Tabletten van 60 mg kosten € 9646,36 exclusief afleverkosten van de apotheek. Het middel wordt vergoed vanuit de basisverzekering.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 12 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 11 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven