Adefovir

Bijgewerkt op 5 april 2023

Wat is adefovir?

Adefovir is een geneesmiddel tegen infecties die door virussen worden veroorzaakt (antiviraal middel). Het wordt op de markt gebracht door Gilead onder de merknaam Hepsera. Hepsera wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 10 mg adefovir.

Hoe werkt het?

Adefovir is een zogenaamde HBV nucleoside reverse-transcriptaseremmer.

Voor welke indicaties?

Adefovir wordt gebruikt voor de behandeling van chronische hepatitis B.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 10 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Het middel kan met of zonder voedsel worden ingenomen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan adefovir bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, zich zwak voelen, winderigheid, hoofdpijn, diarree, huiduitslag en jeuk. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals bijvoorbeeld hypofosfatemie (laag fosfaat gehalte van het bloed).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Hepsera. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

J05AF08

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van adefovir vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven