Bijgewerkt op 28 augustus 2023
Wat zijn antistollingsmiddelen?
Antistollingsmiddelen zijn geneesmiddelen die de bloedstolling tegengaan. Er zijn verschillende groepen antistollingsmiddelen die allemaal op een andere manier werken. In dit artikel wordt besproken welke middelen er zijn, bij welke aandoeningen ze worden gebruikt en welke bijwerkingen ze kunnen geven. Kijk voor het werkingsmechanisme op de afzonderlijke webpagina’s van de verschillende middelen.
In de volksmond worden antistollingsmiddelen wel ‘bloedverdunners’ of ‘bloedverdunnende middelen’ genoemd, hoewel ze niet echt het bloed verdunnen. De medische naam is anticoagulantia.
Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende groepen antistollingsmiddelen:
- Trombocytenaggregatieremmers: dit zijn geneesmiddelen die het samenklonteren van bloedplaatjes, en daarmee de vorming van bloedstolsels, tegengaan. Voorbeelden zijn:
- Coumarine-achtige stoffen: dit zijn geneesmiddelen die op coumarine lijken. Voorbeelden zijn acenocoumarol, fenprocoumon en warfarine;
- Heparines: dit zijn geneesmiddelen die zijn afgeleid van heparine;
- Direct werkende middelen = DOAC’s (Directe Orale Anticoagulantia):
- remmers van stollingsfactor Xa: deze middelen remmen een van de stofjes die een rol spelen bij de bloedstolling. Voorbeelden uit deze groep zijn fondaparinux, edoxaban, apixaban en rivaroxaban.
- trombine-remmers: deze stoffen remmen een ander stofje dat een rol speelt bij de bloedstolling, namelijk trombine. Voorbeelden zijn hirudine, argatroban en dabigatran.
Bij welke aandoeningen?
Antistollingsmiddelen worden gebruikt bij de behandeling of preventie van verschillende aandoeningen waarbij bloedstolling een rol speelt. De meest voorkomende aandoeningen zijn:
- Trombose
- Longembolie
- Angina pectoris
- Hartaanval
- TIA (transient ischemic attack)
- Herseninfarct
- Boezemfibrilleren
- Antifosfolipidensyndroom
Bijwerkingen
Door hun werking zullen deze middelen sneller bloedingen veroorzaken. Dat kan leiden tot de volgende bijwerkingen:
- Snel blauwe plekken, of opvallend grote blauwe plekken
- Bloedend tandvlees
- Zwarte, teerachtige ontlasting (wijst op bloeding in maag of dunne darm)
- Bloedverlies uit de anus
- Bloedverlies uit de vagina
- Overige bloedingen, waaronder:
- netvliesbloeding
- hersenbloeding
- etc.
Engelse term
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van antistollingsmiddelen (anticoagulantia) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit soort middellen wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.
waarom word er meteen overgegaan van een asperine 80 mg. naar Hydrea 500 mg.
als de bloedwaarden Trombocyten 525 zijn.
Vind dit wel een grote overstap van asperine naar chemo Hydrea .
Alleen gezegd veel rode bloed lichaampjes kans op enz.