Antistollingsmiddelen

Bijgewerkt op 28 augustus 2023

Wat zijn antistollingsmiddelen?

Antistollingsmiddelen zijn geneesmiddelen die de bloedstolling tegengaan. Er zijn verschillende groepen antistollingsmiddelen die allemaal op een andere manier werken. In dit artikel wordt besproken welke middelen er zijn, bij welke aandoeningen ze worden gebruikt en welke bijwerkingen ze kunnen geven. Kijk voor het werkingsmechanisme op de afzonderlijke webpagina’s van de verschillende middelen.

In de volksmond worden antistollingsmiddelen wel ‘bloedverdunners’ of ‘bloedverdunnende middelen’ genoemd, hoewel ze niet echt het bloed verdunnen. De medische naam is anticoagulantia.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende groepen antistollingsmiddelen:

Bij welke aandoeningen?

Antistollingsmiddelen worden gebruikt bij de behandeling of preventie van verschillende aandoeningen waarbij bloedstolling een rol speelt. De meest voorkomende aandoeningen zijn:

Bijwerkingen

Door hun werking zullen deze middelen sneller bloedingen veroorzaken. Dat kan leiden tot de volgende bijwerkingen:

Engelse term

anticoagulants


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van antistollingsmiddelen (anticoagulantia) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit soort middellen wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Antistollingsmiddelen”

  1. waarom word er meteen overgegaan van een asperine 80 mg. naar Hydrea 500 mg.
    als de bloedwaarden Trombocyten 525 zijn.
    Vind dit wel een grote overstap van asperine naar chemo Hydrea .
    Alleen gezegd veel rode bloed lichaampjes kans op enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven