Zuclopentixol

Bijgewerkt op 23 augustus 2023

Wat is zuclopentixol?

Zuclopentixol is een medicijn tegen psychosen (antipsychoticum). Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Cisordinol.

Cisordinol is beschikbaar als tabletten, druppelvloeistof en vloeistof voor injectie.

Cisordinol tabletten

Cisordinol tabletten worden geleverd in drie sterktes, namelijk met 2 milligram, 10 milligram en 25 milligram zuclopentixol.

Cisordinol druppelvloeistof

Cisordinol druppelvloeistof wordt geleverd in flacons van 20 milliliter. Elke milliliter bevat 20 milligram zuclopentixol.

Cisordinol injectievloeistof

Cisordinol injectievloeistof (‘Cisordinol Acutard’) wordt geleverd in ampullen van 1 milliliter. Elke amput bevat 50 milligram zuclopentixol.

Daarnaast is er nog een langwerkende ‘depot-injectie’. Deze is verkrijgbaar in twee sterktes, namelijk een amput met 200 milligram zuclopentixol en een amput met 500 milligram zuclopentixol.

verpakking Cisordinol (zuclopentixol) depot-injectie
verpakking Cisordinol (zuclopentixol) depot-injectie (bron: Lundbeck)

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Zuclopentixol wordt gebruikt voor de behandeling van psychoses. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor de behandeling van manie, en bij mensen die erg verward en/of erg onrustig zijn.

Zuclopentixol depot-injecties worden gebruikt als onderhoudsbehandeling. Daarmee wordt getracht nieuwe psychoses te voorkomen bij mensen die regelmatig een psychose doormaken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antipsychotica kan ook zuclopentixol bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van zuclopentixol.


zuclopentixol molecuulstructuur
zuclopentixol molecuulstructuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van zuclopentixol (Cisordinol) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven