Thioridazine

Bijgewerkt op 22 augustus 2023

Wat is thioridazine?

Thioridazine is een antipsychoticum. Dat is een geneesmiddel voor de behandeling van psychoses en schizofrenie.

Thioridazine werd op de markt gebracht onder de merknaam Melleril. Het is op dit moment in Nederland niet meer verkrijgbaar. Vanwege de kans op ernstige hartritmestoornissen is het middel van de markt gehaald.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Thioridazine werd vooral gebruikt voor de behandeling van schizofrenie. Daarnaast werd het gebruikt voor de behandeling van psychoses, bijvoorbeeld bij mensen met dementie.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Thioridazine heeft een nadelige werking op de prikkelgeleiding in het hart. Het verlengt de zogenaamde QT-tijd. Daarmee wordt de kans op het krijgen van een (ernstige) hartritmestoornis verhoogd. Ernstige hartritmestoornissen kunnen leiden tot plotseling overlijden van de patiënt.

Vanwege de verhoogde kans op hartritmestoornissen is thioridazine in 2005 door fabrikant Novartis uit de handel genomen. In sommige landen zijn nog wel generieke (merkloze) versies beschikbaar.

Naast verlenging van de QT-tijd kan thioridazine ook andere bijwerkingen geven, zoals droge mond, urineretentie en sufheid.


thioridazine molecuulstructuur
thioridazine molecuulstructuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven