Periciazine

Bijgewerkt op 22 augustus 2023

Wat is periciazine?

Periciazine is een geneesmiddel tegen psychosen (antipsychoticum). Periciazine wordt op de markt gebracht onder de merknaam Neuleptil. Neuleptil wordt geleverd als capsule. Eén capsule Neuleptil bevat 5 milligram periciazine.

Hoe werkt periciazine?

Net als andere antipsychotica werkt periciazine doordat het de hoeveelheid dopamine in de hersenen beïnvloedt. Dopamine is een zogenaamde ‘signaalstof’ (neurotransmitter). Dergelijke stofjes zorgen voor de prikkeloverdracht tussen hersencellen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Periciazine wordt gebruikt voor de behandeling van psychosen. Daarnaast wordt het ook gebruik voor de behandeling van manie. Soms wordt het gebruikt om mensen die extreem onrustig zijn te kalmeren.

Welke dosering?

De gebruikelijke dosering is 2-4 capsules twee- tot driemaal per dag. De maximale dosering is 90 mg periciazine per dag. Voor ouderen en mensen met verminderde werking van lever en/of nieren gelden lagere doseringen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antipsychotica kan ook periciazine bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van periciazine.


periciazine molecuulstructuur
periciazine molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van periciazine (Neuleptil) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven