Penfluridol

Bijgewerkt op 22 augustus 2023

Wat is penfluridol?

Penfluridol is een geneesmiddel tegen psychosen (antipsychoticum). Het wordt op de markt gebracht onder merknamen Acemap en (voorheen) Semap. Acemap wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 20 mg penfluridol.

Het bijzondere van penfluridol is dat het slechts eenmaal per week hoeft te worden ingenomen. Dat heeft te maken met de zeer lange halfwaardetijd van het middel in het lichaam.

Hoe werkt penfluridol?

Penfluridol beïnvloedt de signaalstofjes in de hersenen. Deze signaalstofjes – ‘neurotransmitters’ genoemd – spelen een belangrijke rol bij de prikkeloverdracht tussen de hersencellen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Penfluridol wordt voorgeschreven aan mensen met psychoses, zoals dat ook kan voorkomen bij schizofrenie.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antipsychotica kan penfluridol bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Kijk voor meer informatie in de bijsluiter van penfluridol.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van penfluridol (Acemap) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven