Levomepromazine

Bijgewerkt op 22 augustus 2023

Wat is levomepromazine?

Levomepromazine is een geneesmiddel tegen psychoses (antipsychoticum). Het wordt echter vanwege de kalmerende werking ook gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals slapeloosheid en chronische pijn.

Levomepromazine wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Nozinan. Nozinan is beschikbaar als tablet en als vloeistof voor injectie. Een Nozinan tablet bevat 25 mg levomepromazine. De injectievloeistof bevat 25 mg levomepromazine per milliliter.

verpakking Nozinan (levomepromazine) 25 mg tabletten
verpakking Nozinan (levomepromazine) 25 mg tabletten – bron: Apotheek Sollie

Indicaties levomepromazine

Levomerpromazine is in eerste instantie bedoeld voor de behandeling van psychoses, met name bij mensen met schizofrenie of manische depressiviteit (bipolaire stoornis).

In lage dosering wordt levomepromazine ook gebruikt voor de behandeling van misselijkheid en slapeloosheid.

Ten slotte wordt levomepromazine ook gebruikt als pijnstiller (analgeticum) bij mensen die ernstig ziek zijn.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antipsychotica kan levomepromazine bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van levomepromazine.

Hoe werkt levomepromazine?

Net als andere antipsychotica heeft levomepromazine invloed op de hoeveelheid neurotransmitters (signaalstofjes) in de hersenen. Bij mensen met schizofrenie spelen vooral de neurotransmitters dopamine en serotonine een belangrijke rol. De meeste antipsychotica beïnvloeden de receptoren van neurotransmitters, en daarmee de hoeveelheid dopamine en serotonine in bepaalde delen van de hersenen. Levomepromazine heeft daarnaast ook nog een effect op receptoren van andere neurotransmitters, zoals bijvoorbeeld histamine-receptoren. Dat verklaart waarom het middel ook bij andere aandoeningen kan worden gebruikt.

Referenties / Verder lezen


levomepromazine - chemische structuur
levomepromazine – chemische structuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van levomepromazine (Nozinan) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven