Haloperidol

Bijgewerkt op 21 augustus 2023

Wat is haloperidol?

Haloperidol is een geneesmiddel tegen psychosen (antipsychoticum). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Haldol. Er zijn inmiddels ook meerdere generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Haloperidol wordt in eerste instantie gebruikt voor de behandeling van psychosen, bijvoorbeeld bij mensen met schizofrenie. Daarnaast wordt het middel ook regelmatig gebruikt om mensen die extreem onrustig zijn te kalmeren.

Andere toepassingen voor haloperidol zijn:

Toedieningsvormen haloperidol

Haloperidol is beschikbaar als tablet, injectie in spieren (intramusculaire injectie) en injectie in de bloedbaan (intraveneuze injectie).

ampul Haldol (haloperidol) injectievloeistof
ampul Haldol (haloperidol) injectievloeistof (LHcheM)

Er is ook een zogenaamd ‘depot preparaat’. Dat is een langwerkende intramusculaire injectie die eens in de vier weken wordt gegeven. Deze toedieningsvorm is vooral geschikt voor mensen die de neiging hebben hun medicijnen weigeren of vergeten in te nemen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antipsychotica kan haloperidol bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Verder kan gebruik van het middel leiden tot het maligne neurolepticasyndroom

Historie

Haloperidol werd ontdekt in 1958 door Dr Paul Janssen. Hij is de oprichter van het farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutica.

Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van haloperidol.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van haloperidol (Haldol) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven