Flufenazine

Bijgewerkt op 21 augustus 2023

Wat is flufenazine?

Flufenazine is een geneesmiddel tegen psychoses, een zogenaamd ‘antipsychoticum‘. Flufenazine wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Anatensol. Het wordt gemaakt door de firma Bristol-Myers Squibb. Anatensol wordt geleverd als (concentraat voor) vloeistof voor injectie of infusie direct in de bloedbaan.

Flufenazine-decanoaat

In Nederland wordt flufenazine meestal gebruikt in een versie waarbij een ester is verbonden aan het flufenazine-molecuul. Deze versie wordt flufenazine-decanoaat genoemd. Flufenazine-decanoaat wordt veel langzamer afgebroken dan flufenazine. Daardoor is het langer werkzaam dan flufenazine. Flufenazine-decanoaat wordt daarom gebruikt als ‘depot-injectie’.

Hoe werkt het?

Net als andere antipsychotica werkt flufenazine doordat het de werking van neurotransmitters (signaalstofjes) in de hersenen beïnvloedt. Het gaat dan met name om de neurotransmitters dopamine en serotonine.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Flufenazine wordt gebruikt voor de behandeling van psychoses, zoals bijvoorbeeld bij mensen met schizofrenie. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor de behandeling van manie, en bij mensen die erg verward en/of erg onrustig zijn.

Flufenazine injecties worden vooral toegepast als niet goed gecontroleerd kan worden of iemand zijn/haar medicijnen zelf inneemt.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antipsychotica kan broomperidol bijwerkingen geven. Hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen genoemd.

Kijk voor meer bijwerkingen in de bijsluiter van flufenazine-decanoaat.

Contra-indicaties

Omdat flufenazine een depressie kan verergeren mag het middel niet worden gebruikt door mensen die lijden aan depressie. Kijk voor meer contra-indicaties in de bijsluiter van flufenazine-decanoaat.

Engelse vertaling

fluphenazine


flufenazine molecuulstructuur
flufenazine molecuulstructuur (bron: Emeldir)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van flufenazine (Anatensol) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven