Broomperidol

Bijgewerkt op 21 augustus 2023

Wat is broomperidol?

Broomperidol is een geneesmiddel tegen psychoses. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Impromen. Impromen is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar. Impromen is beschikbaar als druppelvloeistof en als vloeistof voor langwerkende injecties (‘depot-injecties’).

Toepassingen (indicaties) broomperidol

Broomperidol druppelvloeistof wordt gebruikt voor de behandeling van psychoses. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor de behandeling van manie, en bij mensen die erg verward en/of erg onrustig zijn. Broomperidol depot-injecties worden gebruikt als onderhoudsbehandeling. Daarmee wordt getracht nieuwe psychoses te voorkomen bij mensen die regelmatig een psychose doormaken.

Werking broomperidol

Net als andere antipsychotica werkt broomperidol doordat het de werking van neurotransmitters (signaalstofjes) in de hersenen beïnvloedt. Het gaat dan met name om de neurotransmitters dopamine en serotonine.

Bijwerkingen broomperidol

Net als andere antipsychotica kan broomperidol bijwerkingen geven. Hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen genoemd.

Contra-indicaties

Contra-indicaties zijn aandoeningen of omstandigheden waarbij een geneesmiddel niet mag worden gebruikt. Voor broomperidol geldt dat het niet mag worden gebruikt bij overgevoeligheid voor broomperidol of chemisch verwante stoffen. Ook mag het middel niet worden gebruikt door mensen die aan depressie lijden. Ten slotte mag het middel ook niet worden toegediend aan mensen die in coma liggen.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van broomperidol.


broomperidol molecuulstructuur
broomperidol molecuulstructuur (bron: Selket)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven