Selegiline

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is selegiline?

Selegiline is een geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Het werd aanvankelijk verkocht onder de merknaam Eldepryl. Inmiddels is het octrooi op het middel verlopen. Momenteel worden daarom verschillende merkloze versies van het middel verkocht. In België is Eldepryl nog beschikbaar. Het wordt daar verkocht door het bedrijf Orion.

Eldepryl (selegiline) tabletten
Eldepryl (selegiline) tabletten

Hoe werkt het?

Selegiline remt een stofje in de hersenen dat ‘mono-amine oxydase’ (MAO) wordt genoemd. Omdat selegiline de werking van MAO tegengaat wordt het een ‘MAO-remmer‘ genoemd.

MAO is een stofje (enzym) dat helpt om zogenaamde neurotransmitters in de hersenen af te breken. Neurotransmitters zijn signaalstoffen die ervoor zorgen dat zenuwprikkels van de ene hersencel worden doorgegeven aan de volgende hersencel. Eén van deze signaalstofjes die in de hersenen worden afgebroken door MAO is dopamine.

Selegiline remt dus het enzym dat dopamine afbreekt. Daardoor zal meer dopamine beschikbaar blijven in de hersenen. Dat is van belang bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Bij mensen met deze ziekte is het dopamine gehalte in bepaalde delen van de hersenen namelijk verlaagd.

Het remt vooral een bepaalde vorm van het MAO-enzym, namelijk MAO-B. Daarom is selegiline een ‘selectieve MAO-B remmer’.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Selegiline wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. In een vroeg stadium van de ziekte helpt selegiline de symptomen te verminderen. Het remt de afbraak van dopamine dat in steeds kleinere hoeveelheden wordt aangemaakt bij deze ziekte.

In een later stadium van de ziekte wordt selegiline voorgeschreven in om de werking van levodopa te versterken. Levodopa wordt gegeven om het tekort aan dopamine op te vangen. Levodopa wordt in de hersenen omgezet naar dopamine. Daar remt selegiline de afbraak van dopamine. Zou blijft meer dopamine beschikbaar als signaalstof in de hersenen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen geeft ook selegiline bijwerkingen. De volgende bijwerkingen komen voor:

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van selegiline.

Engelse vertaling

selegiline, L-deprenyl


selegiline - molecuulstructuur
selegiline – molecuulstructuur

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 14 maart 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 14 maart 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven