Safinamide

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is safinamide?

Safinamide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het wordt op de markt gebracht door de firma Zambon onder de merknaam Xadago. Xadago wordt geleverd als filmomhulde tablet. De tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 50 mg en met 100 mg safinamide.

Hoe werkt het?

Safinamide is een zogenaamde MAO-B-remmer. Kijk voor het werkingsmechanisme op de webpagina over MAO-remmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Safinamide wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag 50 mg. Deze dosering kan eventueel worden opgehoogd naar eenmaal per dag 100 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Safinamide kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, moeite om het evenwicht te behouden, slaperigheid of juist slapeloosheid, duizeligheid, en een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Xadago. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

N04BD03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven