Terbinafine

Bijgewerkt op 9 maart 2024

Wat is terbinafine?

Terbinafine is een geneesmiddel tegen schimmelinfecties van de huid (dermatomycosen). Het wordt geleverd als tablet,als crème, als spray en als oplossing voor toediening op de huid. Elke tablet bevat 250 mg terbinafine. De crème, spray en oplossing worden verkocht onder de merknaam Lamisil in een concentratie van 10 mg terbinafinei per gram.

Hoe werkt het?

Terbinafine is een antischimmelmiddel (antimycoticum). Het doodt schimmels door de celmembraan van de schimmel kapot te maken.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Terbinafine wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde schimmelinfecties van de huid en de nagels. Het gaat om infecties met schimmelsoorten als Trichophyton rubrum, Microsporum canis en Epidermophyton floccosum. Deze schimmels kunnen op verschillende plaatsen van het lichaam infecties veroorzaken, zoals bijvoorbeeld:

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen en kinderen die 40 kg of meer wegen is eenmaal per dag 250 mg. Voor kinderen tussen 20-40 kg is de aanbevolen dosering eenmaal per dag 125 mg. De tablet heeft een breukstreep zodat deze makkelijk in twee stukken van 125 mg kan worden verdeeld. De (hele of halve) tablet dient in z’n geheel te worden ingenomen met water. De duur van de behandeling is voor de meeste huidinfecties 2-6 weken. Infecties van de nagels worden veel langer behandeld, vaak meerdere maanden tot een jaar.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antimycotica (geneesmiddelen tegen schimmelinfecties) kan terbinafine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, verminderde eetlust, vol gevoel in de buik, diarree, spierpijn, pijnlijke gewrichten, duizeligheid, moeheid, veranderde smaak en huiduitslag. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van terbinafine.

ATC-code

D01BA02

Engelse vertaling

terbinafine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven