Seleensulfide

Bijgewerkt op 8 maart 2024

Wat is seleensulfide?

Seleensulfide – of seleniumsulfide – is een geneesmiddel tegen schimmelinfecties (antimycoticum). Het wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde schimmelinfecties van de huid, waaronder hoofdroos, en een vettige hoofdhuid. Seleensulfide wordt op de markt gebracht door Opella Healthcare onder de merknaam Selsun. Selsun wordt geleverd als suspensie. Het wordt direct op de huid aangebracht. Er zijn flacons met 60 ml en met 120 ml Selsun. Elke milliliter bevat 25 mg seleensulfide.

verpakking Selsun (seleensulfide) shampoo

Hoe werkt het?

Bij hoofdroos is sprake van een versnelde vermenigvuldiging van huidcellen, met als gevolg afschilfering van velletjes huid. Seleensulfide gaat de vermenigvuldiging van huidcellen tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Seleensulfide wordt gebruikt bij de behandeling van hoofdroos (pityriasis capitis), seborroïsche dermatitis, en pityriasis versicolor.

Hoe gebruiken?

Vóór gebruik dient de suspensie / shampoo krachtig geschud te worden. Na aanbrengen dient het middel minimaal drie minuten in te werken. Daarna goed uitspoelen.

Gebruik seleensulfide gedurende de eerste twee weken twee maal per week. Daarna gedurende twee weken eenmaal per week. Daarna kan het middel af en toe worden gebruikt om terugval van de symptomen te voorkomen. De werking van seleensulfide treedt meestal na een paar weken in.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan seleensulfide bijwerkingen geven. Gelukkig geeft het middel niet vaak bijwerkingen. En als ze voorkomen zijn ze meestal mild.

Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn onder andere branderig gevoel of irritatie op de plaats van aanbrengen, vorming van blaren, vettig haar, uitval van haren, verkleuring van haren.

In zeer zeldzame gevallen kan vergiftiging met seleen (seleenintoxicatie) voorkomen. Dat kan ontstaan als mensen gedurende maanden regelmatig seleensulfide op een beschadigde huid aanbrengen. De seleensulfide kan via de beschadigde huid direct in de bloedbaan terechtkomen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Selsun.

Synoniemen

seleniumsulfide, Selsun, selenium disulfide

ATC-code

D01AE13


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven