Posaconazol

Bijgewerkt op 9 maart 2024

Wat is posaconazol?

Posaconazol is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door bepaalde soorten schimmels. Het middel wordt op de markt gebracht door Merck Sharp & Dohme onder de merknaam Noxafil. Noxafil wordt geleverd als tablet. De maagsapresistente tabletten bevatten 100 milligram van de werkzame stof. Er zijn ook generieke (merkloze) versies van de tabletten beschikbaar.

Naast de maagsapresistente tabletten zijn ook een suspensie (drank) en infusievloeistof beschikbaar. De suspensie is beschikbaar als merkproduct en als generiek product. Het wordt geleverd in een flacon met 105 milliliter suspensie. Elke milliliter bevat 40 mg posaconazol. De infusievloeistof wordt geleverd als flacon met concentraat. Elke milliliter concentraat bevat 18 milligram van de werkzame stof.

Bij welke aandoeningen?

Behandeling

Posaconazol wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten schimmelinfecties. Meestal wordt het middel pas voorgeschreven als andere antischimmelmiddelen niet of onvoldoende werken. Schimmelinfectie die gevoelig zijn voor behandeling met posaconazol zijn:

Preventie

Behalve voor behandeling wordt het middel ook gebruikt ter voorkoming (profylaxe) van uitgebreide (invasieve) schimmelinfecties bij patiënten metacute myeloïde leukemie (AML) of een myelodysplastisch syndroom. Ook wordt het gebruikt ter voorkoming van uitgebreide schimmelinfectie bij ontvangers van hematopoëtische stamceltransplantaten die een afweeronderdrukkende behandeling (immunosuppressieve therapie) ondergaan voor graft-versus-host-ziekte (GVHD).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antischimmelmiddelen kan ook posaconazol ook bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, moeheid, koorts, verstopping van de darm, hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, droge mond, opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, diarree, tintelend gevoel, verminderde eetlust, huiduitslag en zich zwak voelen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals bijvoorbeeld een verlaging van het kalium gehalte en een verlaging van het magnesium gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Noxafil 100 mg maagsapresistente tabletten.

ATC-code

J02AC04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven