Miconazol

Bijgewerkt op 9 maart 2024

Wat is miconazol?

Miconazol is een geneesmiddel tegen schimmelinfecties (antimycoticum). Het wordt in verschillende toedieningsvormen geleverd. Miconazol orale gel wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties in de mond. Het wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Daktarin Orale Gel. Het wordt geleverd in tubes van 40 gram en van 80 gram. Miconazol Vaginale Crème wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties van de vagina. Het wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Gyno-Daktarin. Verder wordt het middel nog toegediend als creme, als zalf, als poeder, en zelfs als nagellak (voor de behandeling van schimmelnagels).

Miconazol is al sinds 1971 beschikbaar. Het middel staat op de Lijst van Essentiele Geneesmiddelen van de WHO (World Health Organisation).

Hoe werkt het?

Miconazol behoort tot een groep antischimmelmiddelen die imidazolen wordt genoemd.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan miconazol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen van de orale gel zijn droge mond, misselijkheid, braken, veranderde smaak en een vervelend gevoel in de mond. Kijk voor meer informatie in de bijsluiter van Daktarin Orale Gel.

De meest voorkomende bijwerkingen van de vaginale crème zijn jeuk aan de vagina, een branderig gevoel aan de vagina en vaginale afscheiding. Kijk voor meer informatie in de bijsluiter van Gyno-Daktarin.

ATC-code

A01AB09

Engelse vertaling

miconazole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven