Micafungine

Bijgewerkt op 9 maart 2024

Wat is micafungine?

Micafungine is een geneesmiddel tegen schimmelinfecties (antimycoticum). Het wordt op de markt gebracht door Astellas Pharma onder de merknaam Mycamine. Mycamine wordt geleverd als (poeder voor) infusievloeistof. Het middel wordt via een infuus direct in de bloedbaan toegediend. Naast Mycamine zijn er ook merkloze producten (generica) met micafungine beschikbaar.

Hoe werkt het?

Micafungine behoort tot een groep medicijnen die echinocandinen wordt genoemd. Deze geneesmiddelen remmen een enzym (glucaansynthetase) dat betrokken is bij de aanmaak van een stofje in de celwand van schimmels en gisten. Door dit enzym te remmen wordt dit stofje niet of nauwelijks aangemaakt. Het gevolg is dat schimmels en gisten zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen?

Micafungine wordt gebruikt bij de behandeling van invasieve schimmelinfecties, waaronder invasieve candidiasis. Ook wordt het gebruik voor de behandeling van Candida-infecties van de slokdarm (oesofageale candidiasis). Daarnaast wordt het soms gebruikt ter voorkoming van schimmelinfecties bij mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld vanwege een stamceltransplantatie.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan micafungine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, koorts, koude rillingen, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, en huiduitslag. Bij de insteekplaats van het infuus ontstaat soms een bloedvatontsteking (flebitis). Verder kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een daling van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), daling van het hemoglobine gehalte, daling van het kalium gehalte (hypokaliëmie), daling van het calcium gehalte (hypocalciëmie), en daling van het magnesium gehalte (hypomagnesiëmie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Mycamine.

ATC-code

J02AX05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven